Víztakarékosság 12 lépésben:

  1. A palackozott víz helyett fogyasszunk csapvizet. Magyarországon majdnem mindenhol kiváló minőségű az ivóvíz. Ahol esetleg nem az, ott érdemes lehet házi víztisztító készüléket alkalmazni.
  2. Kis vízlábnyomú élelmiszerek fogyasztása, azaz több zöldség, gyümölcs és kevesebb hús.
  3. Légkeveréses csapfejek, víztakarékos perlátorok alkalmazása. Pár száz forintért kaphatunk ilyet, könnyen be lehet szerelni, régebbi csaptelepekbe és zuhanyzókba is. Eszköz sem kell hozzá, viszont több tízezer forintot megtakaríthatunk velük évente.
  4. Ne legyenek csöpögő csapok sehol a lakásban, javítsuk vagy javíttassuk meg őket. A vízcsapok csöpögését, a WC-tartályok szivárgását minél előbb szüntessük meg, cseréljük ki a tömítőgyűrűket! A folyamatos csöpögés havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarol.
  5. Víztakarékos WC-tartály beszerelése a régebbi, pazarlóbb modellek helyett. Alternatív megoldásként csökkenthetjük a WC-tartály hasznos térfogatát így is: tegyünk bele nagy, tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot! Egy átlagos tartályból egy öblítéskor 6-9 liter víz távozik.
  6. Víztakarékos csaptelep, az egykaros keverőcsapokkal azonnal a kívánt hőmérsékletű víz folyik. Víztakarékos zuhanyfej beszerelése a fürdőszobába.
  7. Fogmosás és borotválkozás közben ne folyassuk a vizet, hanem zárjuk el a csapot. Percenként 5-10 liter vizet megtakarítunk vele.
  8. Zuhanyzás a fürdés helyett. A kádfürdéshez kb. 140 liter vizet használunk, míg a zuhanyzáshoz 70 liter is elég.
  9. Mosogatás közben csak az öblítésnél folyassuk a vizet, a mosogatási, sikálási folyamat alatt nem kell, hogy folyjon a víz. A mosogatóba is érdemes víztakarékos perlátort beszerelni.
  10. Fürdővíz, mosogatóvíz összegyűjtése, majd ezzel történő WC öblítés
  11. Kertünket reggel vagy este öntözzük, ne a nappali melegben. Ezt a növények is jobban szeretik, és a kilocsolt vízből is kevesebb párolog el, így az jobban hasznosul.
  12. Gyűjtsük össze az esővizet. A kertet és a szobanövényeket is inkább esővízzel locsoljuk csapvíz helyett.