A víz fogalma, és vízfogyasztási szokásaink

A víz világunk fő alkotóeleme, fontos szerepet betöltő kémiai anyag, ami a Föld vízburkát, óceánjait, tengereit alkotja.
Ásványok, kőzetek, növényi-, állati szervezetek pótolhatatlan alkotórésze. Az emberi sejt- és testnedvek fő alkotórésze, az emberi test tömegének több, mint a fele víz.

A víz felhasználása nélkülözhetetlen a világgazdaságban: iparban, mezőgazdaságban, háztartásokban, a laboratóriumokban…

A világ vízfogyasztási szokásai:

A Föld teljes vízkészletének 97%-át óceánok, tengerek alkotják, ami magas sótartalmuk miatt nem alkalmasak emberi fogyasztásra, hasznosításra, így mezőgazdasági-, vagy ipari célokra sem.
A Föld édesvizi készletének kb. 55%-át használjuk, de ez egy-két évtizeden belül 70%-ra fog növekedni.

Egy felmérés szerint Európában egy ember átlagosan napi 180 liter vizet használ közvetlenül, ebből 2-3 liter az ivóvíz, a többi tisztálkodásra, háztartási feladatokra fordított vízfogyasztás.

Egyes afrikai országokban naponta összesen 2-5 liter/fő a vízfogyasztás (ez egy fél WC öblítésnek felel meg), amiért akár több kilométert gyalogolniuk kell.

A vízhiány háborúkhoz, konfliktusokhoz vezet, mai világunkban is, a világ egyre nagyobb területein, így Afrika, illetve Dél-Ázsia egyes országaiban.

Földünk egyik legnagyobb fenyegető veszélye a szárazság, az aszály.

A Föld lakosságának 50%-a súlyos vízhiánnyal fog küzdeni előreláthatóan 2032-re.

A nem megfelelő tisztaságú ivóvíz sok országban állandó probléma, a vízből eredő betegségek évente több millió ember halálát okozzák, és a világon több, mint egy milliárd embernek nem biztonságos az ivóvíz ellátása.
A tisztítatlan, fertőzött víz fogyasztásából adódó betegségek sajnos fő okozói a gyermek halálozásoknak egyes afrikai és ázsiai országokban.

További komoly probléma a vizeink folyamatos szennyeződése, az óceánokba egyre több mérgező anyag (pl.nitrát, cink és ólom) kerül, a folyók szennyvízzel telítődnek.

Egyik legfontosabb feladatunk Földünk vízkészletének megóvása és a megfontolt édesvíz felhasználás.