Az esővíz gyűjtése és újrahasznosítása

Magyarország évi átlagos csapadékvíz mennyisége 500-750 mm, mérsékelt kontinentális éghajlatunknak köszönhetően időszakosan bővelkedünk esővízben.
Viszont, ha esik, érdemes összegyűjteni, édesvízfogyasztásunk akár 50%-át megspórolhatjuk. Ezzel nem csak pénzt spórolunk, de tehermentesítjük a csatorna-vagy szennyvízhálózatot, védjük karsztvíz készleteinket.

Vannak olyan európai országok, ahol egyes régiókban szabványszerűen előírják esővízgyűjtő rendszerek kiépítését, valamint az önkormányzatok is támogatják.
Egy 100m2-es tetőfelületről nagyjából 50-60 m2 esővizet lehet összegyűjteni.
Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja a tetőre hulló csapadék elvezetése megfelelő nagyságú tartályokba.

A tárolásra használhatunk hordókat, ma már az egyszerű vízgyűjtő tartálytól a mindenki számára hozzáférhető modern vízgyűjtő rendszerekig sok lehetőség áll a rendelkezésünkre.

A csapadékvíz elvezetés tervezése során számos olyan egyéb megoldás is alkalmazható, amely a megfelelő vízelvezető rendszer működését hivatott biztosítani.

Ezek közé tartozik a különböző típusú folyókák (rácsos folyóka, résfolyóka, stb.) alkalmazása, mely hosszú szakaszon tudja a vizet elvezetni a felszínről.

A víz szilárd burkolaton történő elvezetését különböző beton szegély elemekkel tudjuk biztosítani.

Az összegyűjtött csapadékvíz újrahasznosítása nagyon sok oldalú, emberi fogyasztásra nem alkalmas, de az alább látható példák bármelyikénél ajánlott esővizet használni csapvíz helyett:

  • Mosás: Az esővíz hasznosabb is mosógépünk számára, mint a csapvíz, mivel lágyabb, kevesebb magnéziumot és kalciumot tartalmaz, amik a mosógép alkatrészeinek vízkövesedését okozzák.
  • Öntözés: Nagyobb kert öntözéséhez érdemes esővíz-tároló rendszert is alkalmazni, kisebb területet, szobanövényeinket viszont egyszerűen tudjuk csapadékvízzel locsolni a hordóban összegyűjött vízből, locsolókannával.
  • WC-öblítés: Mint a mosógépnél, a kemény víz itt is károsabb az alkatrészekre.
  • Egyéb: Ha elegendő esővíz áll rendelkezésünkre használhatjuk autómosásra vagy medencetöltésre is.

Korszerű szűrők segítségével az esővíz tiszta és szagtalan lesz.

A csapadékvíz gyűjtéssel hozzájárulunk:

  • A csapadékcsatornák terhelésének csökkentéséhez
  • A csapadékvíz elvezetés könnyítéséhez
  • Az árvízvédelemhez
  • Úthálózatunk minőségének megőrzéséhez
  • Ingatlanunk állapotának védelméhez