Árvízvédelem és csapadékelvezetés

Az elmúlt években megnövekedett heves esőzések egyre gyakrabban okoznak villámárvizeket Magyarországon is.
Heves esőzéskor a vízelvezetők nem mindig tudják a lehulló csapadékot elég gyorsan elvezetni, aminek egyes esetekben a nem megfelelően karbantartott, és tisztított árkok az okozói.

Az árvízvédelem egyik fontos lakossági lépése a csapadékelvezető árkok tisztítása. Fokozottan figyeljünk ezért az árkok, illetve az ehhez kapcsolódó folyókák, ereszek állapotára, ne hagyjuk eltömődni.
Rendszeresen tisztítsuk, távolítsuk el a felgyülemlett törmeléket, faleveleket, vagy egyéb szennyeződést, hogy a víz zavartalanul, és további károkozás nélkül távozhasson a településről.
A csapadékvíz-elvezető árokba szennyezett (kommunális szennyvizet, olajos, vegyszeres stb.) vizet, állattartás hulladékait tartalmazó – akár előkezelt, akár tisztított – vizet bevezetni, eldugulást vagy szennyezést okozó anyagot (szemetet, iszapot, papírt, törmeléket, tűz- és robbanásveszélyes anyagot stb.) belevezetni szigorúan tilos!

Azonban a vízvédelem szempontjából fontos a csapadékvíz helybentartása, hiszen ha a csapadék teljes mennyiségét elvezetjük, akkor amikor erre a vízmennyiségre szükségünk lesz, újra vissza kell, hogy vezessük, például locsoláshoz, ami nagy energiát igényel.

Telkünkről ezért csak azt a vízmennyiséget vezessük el, amit nem tudunk vízgyűjtéssel eltárazni és a későbbiekben újrahasznosítani.
Az esővizet nem csak hordókba összegyűjtve tudjuk hasznosítani, kertünkben tartani, hanem esőkertek kialakításával is. Ezek az esőkertek kialakíthatók mélyedésekben, tető alatti, melletti részekben, de kertünkben szinte bárhol, vízkedvelő növényfajok beültetésével, ahol a dús növényzet nagy mennyiségű vizet elraktároz, majd fokozatosan elpárologtatja, ezzel is javítva környezetünk levegő minőségét.